Гемоглобин неліктен төмендейді?
- Кез келген жағдай барысында қан жоғалту;
- Дұрыс тамақтанбау (тойып тамақ ішпеу, вегетариандық тамақтану салты);
- Темекі шегу, алкогольді ішімдікке үйір болу;
- Жиі қан доноры болу.
Қандағы гемоглобин деңгейінің төмендеу белгілері:
- Адам тез шаршайды;
- Түрі бозарады;
- Терісі жиі құрғайды;
- Жиі бас ауруына шалдығады;
- Ұйқысыздық.
Гемоглобин деңгейін көтеру үшін келесі тағам түрлерін жеген пайдалы:
- Сиыр еті қосылған қарақұмық ботқасы;
- Жаңғақ:
- Қызыл алма;
- Анар не анар шырыны;
- Шабдалы;
- Шикі сәбіз;
- Қызылша шырыны;
- Халуа;
- Мейіз не жаңғақ қосылған бал;
- Аскорбин қышқылы (дәрумен).
Бұл тағам түрлерін тұтынумен қатар, таза ауада да көбірек серуендеу қажет. Себебі, таза ауамен тыныстаған кезде қан айналым жүйесі оттегімен толығады. Сондай-ақ, бұл уақытта келесі тағамдардан тартына тұрған абзал:
- Сүт өнімдері;
- Кофе;
- Шай;
- Құрма;
- Газды сусындар.